Geen widgets gevonden in de zijbalk

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Anouk Hoogendijk wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Daphne Koster.
De winterstop is inmiddels in volle gang. Even geen voetbal en extra tijd voor vrienden, familie en rust. Ik denk dat mijn invulling van de feestdagen niet veel zal verschillen van de gemiddelde Ajax-supporter. Ook ik heb de afgelopen dagen rond de Kerstboom doorgebracht. Daarnaast verheug ik me op een mooie Oud & Nieuw.

Nu we het einde van 2013 naderen, kijk je automatisch even terug op wat geweest is. We zijn inmiddels halverwege het tweede seizoen van de Ajax Vrouwen. De afgelopen wedstrijden hebben we als team een enorme progressie doorgemaakt. In het begin van dit seizoen eindigden onze wedstrijden nogal eens in een gelijkspel, maar sinds de wedstrijd tegen FC Twente op 12 november hebben we de winnende lijn ingezet. Bovendien hebben we maar heel weinig tegengoals gekregen. Als je het doelpuntrijke gelijkspel tegen ADO Den Haag (3-3) als incident beschouwt, dan hebben we het als team echt goed gedaan. Zo’n reeks overwinningen geeft het team automatisch vertrouwen. En dat is weer de basis om nog meer te winnen. Het is een van de mooie effecten van teamsport.

Het is verleidelijk om na de goede resultaten van de afgelopen anderhalve maand door te willen gaan. Als je het mij vraagt had de winterstop nog wel even mogen wachten. Je wilt het goede gevoel immer zo lang mogelijk vasthouden. Aan de andere kant: het is ook goed om je lichaam en geest even rust te gunnen. Vrijwel iedereen in ons team werkt of studeert naast het voetbal. Er zijn meiden die ’s ochtends om 5:30 uur opstaan en vervolgens pas weer in de loop van de avond thuiskomen. Voor hen komt de winterstop echt als geroepen. Dat geldt trouwens ook voor onze internationals – waaronder ikzelf – die afgelopen zomer met Oranje aan het EK hebben deelgenomen. Dan is een pauze van zo’n twee weken wel even welkom.

Stiekem verheug ik me toch ook al een beetje op onze eerste training in 2014. Aan de ene kant omdat we dan onze goede eerste seizoenshelft een vervolg gaan proberen te geven. Een plek in de top-3 moet haalbaar zijn als we op deze wijze door blijven gaan. We hebben in ieder geval laten zien dat we vanavond niemand hoeven te verliezen. Tegen het sterke Standard Luik hebben we tot dusver onze enige nederlaag geleden. Aan de andere kant kijk ik erg uit naar de oplevering van onze eigen ruimte bij Ajax. De afgelopen tijd is er hard gewerkt aan een soort eigen ‘spelershome’ voor ons. Deze bevindt zich bij de velden aan de overzijde van de parkeerplaats van de Toekomst. In datzelfde gebouw hebben we straks gloednieuwe kleedkamers, een eigen fysioruimte, een krachthonk en zelfs een keuken. Het ontbrak ons al aan niets bij Ajax, maar dat wordt nu alleen nog maar beter. Ik waardeer het enorm dat Ajax zoveel voor het vrouwenteam doet.

Tot slot wil ik nog even iets kwijt over de BeNe League. Het is een enorm goede zet geweest om de Nederlandse en Belgische teams in één competitie samen te voegen. Daardoor bundelen we immers onze krachten. Ik vind echter dat we wel op een positief kritische manier naar de ontwikkelingen in de competitie moeten kijken. Halverwege het seizoen zie je nu een duidelijke tweedeling in de ranglijst. Enerzijds heb een stuk of vijf á zes topploegen die allemaal aan elkaar gewaagd zijn. Na de teams in de middenmoot volgt echter een groep van een aantal Belgische teams die duidelijk van een minder niveau zijn. Dat zie je wekelijks terug in de uitslagen en vertaalt zich nu ook in de stand.

Een of twee ‘zwakke broeders’ horen in iedere competitie thuis. Maar het moeten er geen vijf of zes worden. Ik ben ervan overtuigd dat de competitie een kwaliteitsimpuls zal krijgen als we van de zwakke teams de beste speelsters bij de sterkste Belgische teams onderbrengen. Uiteindelijk gaat het algehele niveau dan omhoog. Als aanvoerster van het Nederlands elftal is het misschien raar om te zeggen, maar door een dergelijke aanpassing wordt het Belgische nationale team er ook sterker op. En dat zou in mijn ogen een positieve ontwikkeling zijn. Standard Luik en bijvoorbeeld Lierse SK zullen in dat geval automatisch nog een stukje beter worden waardoor het niveau van de BeNe League ook omhoog gaat. Uiteindelijk wordt iedereen daar beter van.