Geen widgets gevonden in de zijbalk

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Claudia van den Heiligenberg wisselen elkaar telkens af. Deze week is het de beurt aan Daphne Koster.

Deze week maakte ik bekend dat ik tijdelijk zou stoppen als voetbalster omdat ik zwanger ben van mijn eerste kindje. Zo’n bekendmaking is wel een bijzonder moment, want zelf weet je het natuurlijk al enige tijd, maar toch moet je het voor je houden. Woensdag was dat zover en kwam een stortvloed aan reacties op mij af. Superleuk! De telefoon bleef gaan.

Ook in het team reageerden de meiden allemaal fantastisch. Het was woensdag en donderdag onderwerp van gesprek in de kleedkamer en ik kreeg zelfs al cadeautjes van enkele speelsters en van een moeder van een teamgenoot. Dat geeft wel aan dat het gewaardeerd wordt. We hebben het er wel over gehad hoe zuur het is dat binnen twee weken Anouk en ik wegvallen binnen dit team. Maar ik merk dat de gunfactor voor zowel Anouk’s transfer als mijn zwangerschap enorm groot is.

Ik vind het fantastisch voor Anouk dat zij een transfer naar Arsenal heeft afgedwongen en dat zij haar internationale droom kan waarmaken. Maar met de kennis die ik had over mijn aankomende afwezigheid vanwege mijn zwangerschap, moest ik wel even slikken. Het heeft namelijk grote impact op het team dat zowel ik als aanvoerder als Anouk als reserve-aanvoerder wegvalt. Wij vulden elkaar goed aan, zij als verdedigende middenvelder en ik als centrale verdediger. Als team ‘verlies’ je ineens twee speelsters op ongeveer dezelfde positie. Het is een beetje raar om dat van jezelf te zeggen, maar Anouk en ik zijn toch gezichtsbepalende speelsters van dit team geweest. Ik ben heel benieuwd hoe dat wordt opgepakt door het team. Welke speelsters zullen nu opstaan om het leiderschap over te nemen? Ik vind dat wel een interessante ontwikkeling.

Afgelopen dinsdag in het oefenduel met DTS was dat nog niet goed te zien, want er waren veel wisselingen in het team plus een paar stagiaires die meededen. Ook vorige week vrijdag tegen Club Brugge viel weinig te zeggen over de nieuwe rolverdeling, want met alle respect voor Club Brugge; dat team was geen maatstaf. Ik denk meer aan de toekomstige duels met PSV, FC Twente en Standard Luik. Zonder nu al namen te gaan noemen, denk ik wel dat er speelsters opstaan. Dat is ook het positieve aan deze ontwikkelingen rondom Anouk en mij. Wat ik ook merk tijdens de training is dat er echt een team aan het ontstaan is. Iedereen weet wat er wordt verlangd en ik hoop dan ook echt dat we op dezelfde weg kunnen doordenderen.

Vanavond laat ik het uitduel in België ook als toeschouwer schieten. Ik heb voor mezelf besloten dat ik de verre uitwedstrijden niet meereis. Ik wil voor mezelf ook nog trainen en als ik dan ’s avonds mee ga met de bus dan maak ik absurd lange dagen. Dat lijkt me niet wijs. Mijn rol zal anders worden bij het team en ik hoop daar volgende maand op deze plaats meer over te kunnen schrijven.