Geen widgets gevonden in de zijbalk

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. De internationals Jasper Cillessen, Daley Blind, Daphne Koster en Claudia van den Heiligenberg wisselen elkaar telkens af. Deze week is Claudia van den Heiligenberg voor het eerst aan de beurt.

Het vertrek van Anouk Hoogendijk en de zwangerschap van Daphne Koster zijn de afgelopen tijd veel besproken. Het is een goed teken dat beide nieuwsfeiten over deze gezichtsbepalende speelsters veel aandacht in de media hebben gekregen. Het geeft aan dat het vrouwenvoetbal in Nederland leeft.

Ook ik kom in mijn eerste column nog even terug op het vertrek van Anouk en de tijdelijke afwezigheid van Daphne. Binnen korte tijd is er in ons team een brok aan ervaring verloren gegaan. Plotseling zijn Petra Hogewoning en ik nu de meest ervaren speelsters. Logischerwijs wordt er nu ook wat meer van ons verwacht. Eigenlijk ben ik in het afgelopen halfjaar al een beetje in die rol gegroeid. Zoiets gaat min of meer automatisch. Nu is het aan Petra en mij om op sommige momenten nog net even iets meer het voortouw te nemen. Gelukkig hebben we een team waar iedereen wel haar zegje durft te doen, maar het is altijd goed als de meest ervaren speelsters net even een stap extra zetten of het voortouw nemen in bepaalde situaties.

Het vertrek van Anouk heeft er ook voor gezorgd dat ik haar maandelijks column in de Ajax Nieuwsbrief van haar overneem. Voor mij is dat een nieuwe ervaring. Het lijkt me leuk om – net als Daphne, Jasper Cillessen en Daley Blind – eens per vier weken een persoonlijk verhaal te schrijven. Bij Ajax, het Nederlands elftal en in mijn baan bij de politie maak ik geregeld dingen mee die best leuk of interessant kunnen zijn om met onze supporters te delen. Soms doe ik dat al via Twitter, maar een eigen column via de officiële Ajax-kanalen is toch net weer even iets anders.

Momenteel ben ik samen met het Nederlands vrouwenelftal in voorbereiding op de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen naaste concurrent België. Aanstaande woensdag treffen we de Belgen in het IJsseldelta Stadion van PEC Zwolle. We moeten die wedstrijd winnen om een goed uitzicht op het WK 2015 in Canada te houden. Samen met België en Noorwegen staan we momenteel bovenaan in groep 5 met alle drie 9 punten. Noorwegen heeft echter een wedstrijd minder gespeeld, waardoor we in ieder geval niet mogen verliezen van België. Er is weliswaar nog een lange weg te gaan, maar het zou zonde zijn als we nu al achterop raken in de strijd om een WK-ticket.

Het is mooi dat ik bij Oranje niet de enige afgevaardigde van Ajax ben. In tegendeel zelfs. Ook Tessel Middag, Petra Hogewoning, Mandy Versteegt, Kelly Zeeman en debutant Eshly Bakker hebben een uitnodiging van de bondscoach gekregen. Normaal gesproken hoort de geblesseerde Desiree van Lunteren ook nog bij de groep. Net als ik krijgen ook die andere meiden de kans om bij het Nederlands team op een hoger podium te trainen en te spelen. Al die ervaringen nemen we uiteindelijk weer mee terug naar Ajax.

Dankzij onze goede reeks in de BeNe League hebben we ons eerder deze week vol vertrouwen bij de trainingsstage van Oranje in Epe gemeld. De overwinning op Lierse SK was vorige week vrijdag alweer onze negende zege op rij. We klimmen daardoor langzaam steeds dichter richting de top. En dan te bedenken dat we koploper FC Twente (28 februari) en Standard Luik (21 maart) allebei nog op bezoek krijgen in Amsterdam. Waarschijnlijk worden dat sleutelduels in de strijd om het kampioenschap. En hoewel we het zonder Anouk en Daphne moeten stellen, heb ik er alle vertrouwen in dat we met deze huidige selectie ook kansrijk voor de titel. Het is nu aan andere meiden om hun kansen te pakken.